...

Websites

Websites van leden Sommige leden van onze interessegroep (HCC Artificiële Intelligentie) hebben een eigen website of YouTube-kanaal, waarop ze verslag doen van hun eigen AI-activiteiten en/of iets laten zien van de resultaten van dat werk. Hieronder staat een lijstje met zulke sites. Op die sites kan natuurlijk ook van alles staan wat niets met AI of daarmee in verband staande vakgebieden, zoals robotica of computers, te maken heeft; het is namelijk niet ongebruikelijk dat onze leden naast AI ook nog andere hobby's hebben. Dit kunnen we slechts gedeeltelijk oplossen door met diepe links te werken. Dus als een verwijzing er interessant uitziet, neem dan gerust een kijkje; bent u daar uitgekeken, of staat er niets van uw gading op, dan kunt u altijd weer terugkeren naar deze site! Op Ben's prikbord, bijgehouden door Ben Hooijenga, staan diverse AI-onderwerpen. Ben programmeert graag in Visual Prolog (VP); Prolog is een programmeertaal die speciaal voor AI is ontwikkeld, en Ben's VP-programma om een RS232-poort op de computer aan te sturen kan voor sommigen ook interessant zijn.

7 april 2022

...

webpagina's

Disclaimers: Niet alle links zijn door de webredacteur van deze pagina bekeken. Deze pagina wordt niet regelmatig systematisch gecontroleerd op “vergane” links! Uit de nieuwsbrief Aan de HCC Artificiële Intelligentie nieuwsbrief worden door onze secretaris Peter Uilenreef regelmatig interessante web-links toegevoegd: An introduction to Reinforcement Learning (13 aug 2020) Demystifying Optimizations for machine learning (13 aug 2020) Learning to Optimize with Reinforcement Learning (13 aug 2020) The Ultimate Beginner’s Guide to Reinforcement Learning (13 aug 2020) Achter elke tip staat de verschijningsdatum van de nieuwsbrief.   Uit de bijeenkomsten Ook op onze bijeenkomsten worden door de bezoekers regelmatig tips gegeven over interessante internet-sites: Het boek Deep Learning van Ian Goodfellow en Yoshua Bengio Aaron Courville is behalve op papier (MIT Press) ook online te lezen. Het is een prettig leesbaar boek over machine learning; weliswaar in het Engels, maar de vertaling naar Nederlands in de browser via Google Translate is goed. (Klaas, 5 sep 2020) Yannic Kilcher bespreekt in zijn Youtube kanaal op een informele, toegankelijke manier (in het Engels) nieuwe onderzoekverslagen op het gebied van machine learning.(Klaas, 5 sep 2020) Achter elke tip staat vermeld van wie hij afkomstig is, en wanneer hij met ons gedeeld is.   Websites van leden Diverse actieve leden onderhouden een eigen website of YouTube-kanaal, waarop ze (naast hun andere interesses) ook informatie over hun AI-, robotica-, of andere programmeeractiviteiten hebben staan: Op Ben's prikbord is een belangrijk deel gewijd aan zijn werkzaamheden in Visual Prolog en de constructie en programmering van zijn rijdende robotje "Madeleine".   Overige links Titus krijgt wekelijks een nieuwsbrief van freecodecamp.org, een soort (gratis!, maar engelstalige) on-line omscholingscursus tot programmeur. Daarbij komen regelmatig AI-gerelateerde onderwerpen aan bod: De 9 meest gebruikte algoritmen voor machine learning Snelcursus Deep Learning (video van 90 minuten die de basisbegrippen uitlegt) Een niet-technische uitleg van Machine Learning voor managers      

24 augustus 2020

...

Resultaten

De belangrijkste resultaten van onze activiteiten zijn het toegenomen begrip van AI bij onze actieve leden, en het plezier en de voldoening die ze tijdens het verwerven van die kennis en inzichten hebben ervaren. Dit leerproces levert af en toe ook concrete bijproducten op: Artikelen waarin onze leden elkaar (en eventuele "buitenstaanders") deelgenoot maken van opgedane kennis, of van resultaten van eigen onderzoekjes. Computerprogramma's die gemaakt zijn om abstracte theorieën concreet te maken en te testen, en om verschijnselen experimenteel te onderzoeken.  

7 juli 2020

...

De leesplank

neurobiologie In Kijk (4/2022) staat een kort en leesbaar artikel over de huidige stand van het hersenonderzoek. Daarin wordt ook aandacht besteed aan het gezichtspunt "de hersenen als computer". De conclusie: we begrijpen nog steeds weinig tot niets van de menselijke (en zelfs van de eenvoudigste dierlijke) hersenen. kunstmatige intelligentie In het juli(2021)-nummer van Scientific American staat een artikel over het ontwerpen van eiwitten. De 3D-structuur van eiwitten, de "werkpaarden van de biologie", is essentieel voor de gewenste werking ervan, maar berucht moeilijk te voorspellen. De  AI-connectie: een programma van DeepMind (van Google) slaagt er veel beter in die 3D-structuur te voorspellen dan door biochemici speciaal voor dit doel geschreven programma's. kunstmatige intelligentie In het artikel Is dat Obama of een computer?, in het april(2021)-nummer van Onze Taal, praat Herbert Blankesteijn ons bij over “deep fakes”: met machine learning vervaardigde nabootsingen van stemmen en beelden van (vaak bekende) personen, die steeds moeilijker van “echt” te onderscheiden zijn. kunstmatige intelligentie Een uitstekend (engelstalig) overzicht van de stand van zaken in AI is te vinden in het boek Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans, geschreven door Melanie Mitchell. De schrijfster, zelf AI-onderzoeker, legt technieken als "neurale netwerken" en "deep learning" heel helder uit en zet er diverse kritische kanttekeningen bij. De eindnoten geven veel aanknopingspunten voor verder leeswerk – zowel online als op papier. (Uitgegeven in 2019 als "Pelican book" door Penguin Random House, ISBN: 978-0-241-40483-6.) robotica In het september(2020)-nummer van National Geographic staat een interessant artikel over hedendaagse robots, dat een goed overzicht biedt van o.a. de technische stand van zaken, de motieven achter de voortgaande introductie (met een opvallend grote verscheidenheid aan toepassingen!), en de maatschappelijke acceptatieproblemen. Naast de van het tijdschrift bekende prachtige foto's bevat het artikel een tekening van robot-handen (en dingen die daarop lijken) en een (veel te) summiere tijdlijn van de robot-"evolutie". neurobiologie In het juni(2020)-nummer van Scientific American staat een artikel van de Amerikaanse neurowetenschapper Christof Koch, waarin hij beschrijft wat bijna-doodervaringen ons kunnen leren over de menselijke geest en het bewustzijn.

7 juli 2020

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!artificieleintelligentie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden