Bijeenkomsten gehouden in 2010

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar


meeting

Behalve in de vakantiemaand augustus is er elke maand een bijeenkomst gehouden. Van de bijeenkomsten in maart, april, mei, juni, juli, september, oktober en december is helaas geen verslag beschikbaar.

Kort verslag van de bijeenkomst op 6 november 2010

De volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest:

  • Omdat er op onze bijeenkomsten in het verleden wat discussies gevoerd zijn over het 4-kleurenprobleem (tegenwoordig de 4-kleurenstelling), heeft Henk Palstra onze aandacht gevestigd op een stukje uit het boek Algoritmiek van David Harel. Meer over deze stelling en de relevantie voor AI binnenkort elders op deze website.
  • Gerard Vriens heeft wat recente krantenartikelen laten zien die in verband staan met AI en/of robotica.
  • Het grootste deel van de bijeenkomst is gevuld met het TetraBot-project, waaraan we samen met een aantal mensen van de Robotica ig werken. De belangrijkste feiten zijn: Gerard is momenteel bezig met het refactoren van het simulatieprogramma, zodat op dat gebied nog weinig vorderingen zichtbaar zijn; en bij de constructie van de mechanica blijkt gewicht een factor van belang te zijn (het lijkt er op dat de onderdelen te zwaar worden, zodat de motoren het allemaal niet meer trekken). Er wordt deze maand hard nagedacht over mogelijke oplossingen.


(GV 20 november 2010)

Kort verslag van de bijeenkomst op 6 februari 2010

De volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest:

  • Henk Palstra heeft iets verteld over het opspannen van een minimale boom tussen punten, en het verband hiervan met het handelsreizigerprobleem (ook bekend als Traveling Salesman Problem of kortweg TSP), dat een bekend standaardprobleem vormt voor Genetische Algoritmen.
  • Gerard Vriens heeft een puzzeltje laten zien, waarbij 2 sets van 5 tetromino's in een rechthoek van 5 bij 8 moeten worden gepast. Dit kan volgens de beschrijving op 783 unieke manieren (dus spiegelingen en rotaties worden niet als verschillend geteld). Hij heeft de aanwezigen uitgedaagd om via een zoekprogramma al deze manieren te vinden en te tellen - maar vooral om een chromosoomcodering en fitnessfunctie te vinden zodat het probleem kan worden aangepakt met een genetisch algoritme.


(GV 21 februari 2010)

Kort verslag van de bijeenkomst op 2 januari 2010

Er waren 7 aanwezigen. De volgende onderwerpen zijn aan de orde geweest:

  • Titus liet zien hoe in het spel PacMan het tamelijk complexe gedrag van de "spookjes" met behulp van een simpele (5 toestanden) Finite State Machine kan worden gemodelleerd.
  • Kees Vlak heeft "voor eigen publiek" de GA-lezing van de projectgroep een try-out gegeven. De lezing duurde ongeveer een uur en werd door alle aanwezigen zeer gewaardeerd.
  • Aansluitend aan de lezing vond er evaluatie en discussie plaats. De lezing werd door alle aanwezigen zeer gewaardeerd, en de leden van de projectgroep waren het er over eens dat Kees de lezing ook voor buitenstaanders kan gaan geven. Ook werden nog enkele punten ter verbetering aangedragen.
  • Gerard liet zien hoe een relationele database kan worden gebruikt om gegevens over een aantal verdachte sujetten, allen bendeleden van ofwel de Jets ofwel de Sharks, op te slaan en op verschillende manieren weer op te vragen. Daarna legde hij ruwweg uit hoe m.b.v. het IAC neurale-netwerk (een model van het menselijke associatieve geheugen) hetzelfde kan worden gedaan, en welke extra voordelen deze vorm van opslag biedt. Tenslotte vertelde hij iets over recent onderzoek naar het "woordenboek in ons hoofd", dat ook op associaties lijkt te berusten en mogelijk op soortgelijke manier werkt.

GV 02-01-2010

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!artificieleintelligentie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden