Bijeenkomsten gehouden in 2019

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

meeting 

Kort verslag van de bijeenkomst op 8 december 2019

In de plenaire sessie werden de volgende onderwerpen besproken:

  • Het HCC-forum heeft nu ook een afdeling voor discussies over Artificiële Intelligentie.
  • Aad's verslag van de "World Summit AI 2019 (Europe)" is gepubliceerd in PC-Active 309 (dec 2019 / jan 2020, p.74).
  • Ben heeft nu een eigen domein voor zijn website.
  • Johan had het boek Make Your Own Neural Network van Tariq Rashid en wilde weten of daar bij onze interessegroep nog aan gewerkt werd. De Massive Open Online Course via Trello functioneerde niet goed en is beëindigd, maar problemen en vragen kunnen natuurlijk altijd op onze bijeenkomsten in de groep worden gegooid. Niek was halverwege blijven steken, en gaat het boek nu samen met Johan vanaf het begin doornemen.
  • Arjan gaf een korte technische lezing over de Intel® Movidius™ Neural Compute Stick en de daarin opgenomen SHAVE processor core.
  • Klaas kwam met twee internet-studietips:
    • Een artikel getiteld Tackling Climate Change With Machine Learning.
    • De Neural Network Zoo van het Asimov Institute, waarop een groot aantal architecturen van neurale netwerken te vinden zijn. Klaas stelde voor om er met een werkgroep maandelijks één te gaan bestuderen.
  • Hoewel het volgens hem weinig met AI te maken heeft, vroeg Ed aandacht voor de HCC-interessegroep (in oprichting) die zich bezig gaat houden met domotica. Gerard merkte op dat je in domotica net zoveel AI kunt stoppen als je wilt.
  • Vorige maand startte Gerard een projectgroep op om te proberen het puzzeltje "Kamertje Verhuur", dat regelmatig in de Metro staat, met een genetisch algoritme (GA) op te lossen. Als opwarmertje zou even een genetisch algoritme worden gemaakt voor het Handelsreizigersprobleem (Travelling Salesman Problem, TSP). Zowel aan het TSP als aan het GA bleek echter meer vast te zitten dan gedacht, zodat dat even 5 weken in beslag nam. Pieter Frans en Gerard lieten hun programma's zien (in resp. Python en JavaScript). Komende maand wordt de aandacht dan toch verplaatst naar Kamertje Verhuur.

Daarmee werd de laatste bijeenkomst van dit jaar besloten. Ook volgend jaar zullen op onze bijeenkomsten ongetwijfeld weer veel interessante AI-onderwerpen de revue passeren.
(GV 9 december 2019)

Kort verslag van de bijeenkomst op 2 november 2019

Terwijl bij HCC-robotica de jaarlijkse Roborama-wedstrijden werden uitgevochten, kwamen bij ons de volgende onderwerpen aan bod:

  • Een nieuwe bezoeker, Hans, stelde zich kort voor. Hij programmeert in Microsoft Excel.
  • Roel legde de groep de vraag voor of, en hoe, AI kan worden ingezet bij de hulp aan dyslectische personen, mogelijk in combinatie met het Chinese karakterschrift. Hij deelde een korte hand-out uit (2 pagina's A4) met daarop wat ideeën n.a.v. zijn eigen ervaringen met dyslectici.
  • Peter had het boek Reinforcement Learning van Sutton gelezen en kon hierover van gedachten wisselen met Aad en Arjan.
  • Rudolf vertelde over de problemen sie hij ondervindt bij zijn pogingen om met deep learning en TensorFlow een programma te schrijven dat beurskoersen voorspelt.
  • Aad was namens het HCC-verenigingsblad PC-Active naar de jaarlijkse World AI Summit in Zaandam geweest, en deed daar voortreffelijk verslag van. Het door hem geschreven artikel ligt bij de redactie van PC-Active te wachten op foto-illustraties.
  • Gerard bracht enkele tijdschriftartikelen onder de aandacht; ze staan hieronder op de leesplank.
  • Tenslotte kwam Gerard met het plan om met een projectgroep de Kamertje-verhuurpuzzel uit de Metro op te lossen m.b.v. een genetisch algoritme. Dit idee was afkomstig van Titus, die vandaag helaas niet aanwezig was, maar wel aan de projectgroep deel wou nemen. De overige deelnemers zijn Pieter-Frans, Theo en Diederik.


(GV 3 november 2019)

Kort verslag van de bijeenkomst op 5 oktober 2019

Er waren wat minder bezoekers dan normaal, maar de variatie en het niveau van de bijdragen was er niet minder om:

  • De HCC vraagt moderatoren uit onze interessegroep voor het AI-gedeelte van het nieuwe forum op hun website.
  • Peter en Aad waren namens onze interessegroep aanwezig op de CompUfair en deden daar kort verslag van.
  • Aad gaf een interessante presentatie over het gebruik van een genetisch algoritme om de elementen van een relatiediagram overzichtelijk op een computerscherm te plaatsen.
  • Diederik vertelde dat hij bij zijn onderzoek van spelletjes lerende AI-programma's bij de dam-variant draughts was beland.
  • Ben liet wat interessante artikelen zien die op de website van de Duitse uitgever van het computertijdschrift c't staan. Daarbij kwam ook het vertaalprogramma deepl ter sprake.
  • Gerard maakte in een kort verhaaltje duidelijk wat het Hopfield-netwerk nu eigenlijk precies doet.


(GV 5 oktober 2019)

Kort verslag van de bijeenkomst op 7 september 2019

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Peter kondigde aan dat de zelfstudiecursus neurale netwerken niet zal worden voortgezet. Gerard wil misschien alsnog een workshop over dit onderwerp gaan opzetten, maar geeft dit geen hoge prioriteit.
  • De AI interessegroep zal aanwezig zijn op de MegaCompUfair van HCC-CompUsers in de Bilt, en op de HCC kennisdag in Houten.
  • Roel deelde een A4'tje uit met daarop zijn nieuwste activiteiten en plannen om technische kennis (over computers, AI en robotica) over te dragen aan de schoolgaande jeugd. Ook liet hij een viertal interessante boeken die hij had aangeschaft, rondgaan ter inzage.
  • Henk liet zien hoe de schuifpuzzel waarvoor hij een programma had geschreven, door het kiezen van primaire kleuren (rood, wit, blauw, geel en zwart) voor de stukjes, op een bewegend Mondriaanschilderij ging lijken.
  • Aad vertelde over het onderzoek dat hij m.b.v. een zelfgeschreven Java-programma deed aan een speciale versie van het Hopfield-netwerk, en over enkele manieren waarop dit netwerk verband houdt met processen in kristalstructuren.
  • Gerard demonstreerde de JavaScriptversie van de lerende muis, die hij voor deze website had geschreven, en gaf er een uitgebreide toelichting bij.


(GV 7 september 2019)

Kort verslag van de bijeenkomst op 5 januari 2019

In de plenaire sessie werd de beschikbare tijd geheel besteed aan slechts 4 onderwerpen:

  • Om ook buiten onze interessegroep de bekendheid met Artificiële Intelligentie wat te vergroten, had Peter een presentatie over Autonomous Intelligent Agents gemaakt. Daarin legt hij uit hoe systemen zelfstandig beslissingen nemen en acties uitvoeren op grond van informatie uit hun omgeving. Natuurlijk kwamen de waarnemings- en beslissingsmogelijkheden van neurale netwerken daarbij aan de orde, maar ook morele en ethische aspecten. Dat gebeurde o.a. aan de hand van Moral Machine (een website van de Amerikaanse onderzoeksuniversiteit M.I.T. waarop wordt gepeild hoe mensen zelf nu eigenlijk over ethische dilemma's denken), en fragmenten uit de klassieke science-fictionfilm 2001: A Space Odyssey (waarin een intelligente computer uiteindelijk wordt uitgeschakeld omdat hij een gevaar vormt voor de astronauten van een interplanetair ruimtevaartuig). De presentatie gaf aanleiding tot verscheidene reacties en commentaren uit de groep, en Peters voorstel om hiermee namens onze interessegroep de boer op te gaan werd goedgekeurd.
  • Als vervolg op zijn bijdrage op de vorige bijeenkomst vertelde Arjan wat er zoal in het tweede deel van het boek van Sutton en Barto over Reinforcement Learning te vinden is. Daarbij kwam het GridWorld-voorbeeld ook weer langs. Tevens vertelde Arjan hoe hij de theorie zelf had toegepast op hexapawn; de resultaten hiervan leken de bevindingen van Thijs, die hierover vorige maand uitgebreid had gerapporteerd, te bevestigen.
  • Arjan maakte ons ook attent op een interessant stukje hardware, naar aanleiding van de vraag die Jan de vorige keer in de groep had gegooid: zijn er mensen met ideeën over AI-onderwerpen die Jan in zijn rijdende robot zou kunnen inbouwen? Arjan is onder meer geïnteresseerd in beeldherkenning met neurale netwerken, en had nu een MovidiusTM Neural Compute Stick van Intel® besteld. Deze bevat een Visual Processing Unit, een speciale neuraal-netwerkprocessor, en kan via een USB-poort op een Raspberry Pi of een PC met Ubuntu worden aangesloten. Omdat Arjan dit gadget nog niet in huis had, kon hij er nog niet veel over vertellen, laat staan demonstreren; maar we zullen er in de toekomst zeker meer over horen!
  • Tot slot kwam Peter weer aan het woord, voor een uitgebreide uitleg van het Trello-bord dat hij heeft opgezet voor de MOOC (Massive Open Online Cursus) over Neurale Netwerken. Deze toelichting was vooral bedoeld voor nieuwe cursisten, die zich hebben aangemeld n.a.v. oproepen in de nieuwsbrieven van diverse interessegroepen. Volgens Peter waren er 10 aanmeldingen vanuit onze AI interessegroep, 6 vanuit HCC-robotica, en 6 vanuit HCC-programmeren. Er lijkt dus een kritieke massa te zijn bereikt, die nodig is om voldoende interactie tussen cursisten teweeg te brengen, zodat ze van elkaars problemen en ervaringen kunnen leren.

We zijn in het nieuwe jaar dus weer goed van start gegaan!
(GV 24 januari 2019)

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!artificieleintelligentie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden