Afdrukken

Een lerende muis

Als u een grafische web-browser heeft die in staat en gemachtigd is om JavaScript te draaien, ziet u hieronder twee schermen getekend. Het bewegende grijze voorwerp in het helderblauwe scherm stelt een muis voor, gedwongen eeuwig rond te stuiteren in zijn helderblauwe, rechthoekige, door muren begrensde wereld. Deze wereld bevat verder nog twee planten: een lekkere groene en een vieze rode. De muis moet met behulp van een neuraal netwerk leren de rode plant te vermijden en de groene op te zoeken.

Het is interessant om de duidelijke gedragsverandering waartoe dit leerproces leidt, zich enkele malen te zien voltrekken. De muis kan met een schone lei worden herstart door deze pagina opnieuw in uw webbrowser te laden — meestal met de F5-toets, of door het reload-symbool in uw browserwindow aan te klikken c.q. tikken.

Het lichtblauwe monitorscherm maakt het mogelijk het leerproces te volgen, door te laten zien wat zich binnenin de muis afspeelt. Een beknopte toelichting is te vinden onder de animatie.

Mocht er hier geen simulatie zichtbaar zijn, dan is die (met een kortere engelstalige toelichting) desgewenst op een particuliere site te zien: open deze link — eventueel in een nieuw tabblad of window, als u deze nederlandstalige beschrijving erbij wilt houden.

Helaas pindakaas, geen Canvas in deze browser... Helaas pindakaas, geen Canvas in deze browser...

Wat is er te zien op het monitorscherm?

De muis is uitgerust met twee ogen en een neuraal netwerk dat een vorm van reinforcement learning realiseert.

Voor meer technische bijzonderheden over het leerproces wordt verwezen naar het artikel van Aad Hogervorst.

Dit programma is geschreven door Gerard Vriens van de HCC Artificiële Intelligentie interessegroep, naar een artikel en Pascal-programma van Aad Hogervorst. Enkele aanvullende onderdelen op het monitorscherm zijn bedacht door Patrick Molenaar en Gerard Vriens. Copyright ©Augustus 2019.