images/fade/fade1.jpg

omslag

 

Het januarinummer 2002 (omslag op de afbeelding) bevat de volgende artikelen:

  • Robosail as a Machine Learning Project, door prof. P. Adriaans
    Robosail is een zelflerend systeem voor de besturing van een zeewaardig zeiljacht. In dit engelstalige artikel (in interview-vorm) wordt globaal uitgelegd hoe het werkt. Ook wordt er meer in het algemeen gekeken naar de mogelijkheden en beperkingen van dergelijke systemen.
  • Artificiële Immuunsystemen, door Mannes Poel
    Veel ontwikkelingen in de AI zijn "afgekeken" van de natuur. Een van de nieuwste inspiratiebronnen is het immuunsysteem dat gewervelde dieren beschermt tegen infecties. De auteur beschrijft kort het natuurlijke immuunsysteem, en geeft aan waar enkele mogelijke toepassingsgebieden liggen.
  • Computer Immunology, door Stephanie Forrest, Steven A. Hofmeyr en Anil Somayaji In dit engelstalige artikel, eerder verschenen in CACM Vol.40 No.10, wordt beschreven hoe een kunstmatig immuunsysteem kan worden gebruikt om computersystemen te beveiligen.

Verder in dit nummer de uitslag van de enquete uit het julinummer, het beleids- en werkplan 2002 van het bestuur, projektgroepennieuws en -oproepen, en stukjes van redactie en bestuur.