ArtificiŽle Intelligentie gebruikersgroep (AIgg)


Wat is een neuraal netwerk?

Een neuraal netwerk is een soort computer.

Dat wil zeggen: het is een apparaat waar informatie in gaat en ook weer informatie uit komt; waarbij de uitgaande informatie op de een of andere manier afhangt van de informatie die er (kort of lang geleden) is ingegaan.

Het precieze verband tussen de ingaande en uitgaande informatie wordt bepaald door de architektuur van de computer -- zeg maar: het ontwerp, de manier waarop hij in elkaar zit.

Het verschil tussen neurale netwerken en de vertrouwde "gewone" computers zit 'm nu precies in die architektuur. De architektuur van neurale netwerken is afgekeken van de manier waarop de menselijke hersenen werken - althans voorzover de huidige wetenschappelijke kennis reikt.

Door die andere architektuur hebben neurale netwerken ook andere eigenschappen dan gewone computers: ze gedragen zich anders. Ze lijken zelfstandiger, minder afhankelijk van het toeziend oog en de sturende hand van de mens.

De regels voor het ontwerp van neurale netwerken zijn niet heel strak: ze laten veel variatie toe. Neurale netwerken zijn dan ook niet allemaal hetzelfde; ze vormen eigenlijk een hele grote familie van computers, elk met zijn eigen eigenschappen en toepassingen.


Volgende: Hoe zit een neuraal netwerk in elkaar?
Terug naar inhoudsopgave