HCC Artificiële Intelligentie interessegroep (HCC!AI)


Bijeenkomsten gehouden in 2016

Kort verslag van de bijeenkomst op 3 december 2016

Er waren op de laatste bijeenkomst van dit jaar weer diverse interessante bijdragen in de plenaire sessie:

Het komende jaar zullen deze en andere aktiviteiten ongetwijfeld een vervolg krijgen. Houd deze webpagina dus in de gaten — of beter: kom zelf onze bijeenkomsten bezoeken. Tot in het nieuwe jaar!
(GV 8 januari 2017)

Kort verslag van de bijeenkomst op 5 november 2016

Hoewel we moesten "concurreren" met de tegelijkertijd plaats vindende Roborama-wedstrijden van de HCC Robotica interessegroep, waaraan ook enkele van onze vaste bezoekers deelnamen, hadden we toch tijd, aanwezigen en onderwerpen genoeg voor een interessante plenaire sessie:

Op de eerstvolgende bijeenkomst komen ongetwijfeld verdere ontwikkelingen en nieuwe onderwerpen aan bod!
(GV 20 november 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 1 oktober 2016

Omdat volgende maand de Roborama-wedstrijden plaatsvinden, waren enkele van onze vaste bezoekers druk bezig met het beproeven en perfectioneren van hun robots, en schoven pas laat aan bij onze plenaire sessie. Niettemin werd er ook dit keer werd weer een verscheidenheid aan tips en eigen aktiviteiten ingebracht:

Al met al weer een aangename en nuttige bijeenkomst. Aan het eind werd nog het idee geopperd om voortaan na de plenaire sessie wat tijd te reserveren voor napraten en informele contacten; temeer daar het laatste onderwerp door een efficiëntere afhandeling misschien wat minder tijd in beslag had kunnen nemen…
(GV 5 oktober 2016)

HCC!AI op de MegaCompUfair van 24 september 2016

Gewoontegetrouw hebben we ons weer gepresenteerd op de MegaCompUfair van HCC!CompUsers. We konden geen spectaculaire nieuwe maaksels laten zien; maar het eenvoudige steen-schaar-papier-programma van Gerard dat patronen in de speelwijze van de menselijke tegenstanders probeerde uit te buiten was voor diverse mensen toch een leuke uitdaging. De toegankelijke "gebruikersinvoer-interface" van Abraham vormde daarbij zeker een verrijking; een volgende stap is het visueel aantrekkelijk maken van de resultaten, die nu nog op een eenvoudig karakter-georiënteerd scherm werden gepresenteerd. Ook de reeds eerder gedemonstreerde tetromino-puzzel en de transputer van Jan konden weer rekenen op de belangstelling van een aantal bezoekers. Daarnaast werd er natuurlijk weer enthousiast gepraat met andere interessegroepen uit de "cluster techniek".Op de bovenstaande foto is te zien hoe iemand haar ruimtelijk inzicht beproeft met de tetromino-puzzel; rechts op tafel liggen de steen-schaar-papier-"toetsen" van Abraham.
(GV 5 oktober 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 3 september 2016

De eerste paar uur had het bestuur het druk met diverse bestuurswerkzaamheden, zodat de bezoekers de tijd doorbrachten met zelfwerkzaamheid en informele contacten. Om 13:00 begon de presentatie looprobots door Willem Ouwerkerk van de HCC Forth interessegroep. Hij heeft zelf een tweetal lopende robotjes gebouwd: één met twee benen, die hij heel toepasselijk Biped heeft genoemd, en één met zes poten, Hexapod geheten. De robotjes zijn geprogrammeerd in de computertaal Forth, die speciaal voor besturingsdoeleinden is ontwikkeld.

BipedHexapod

In de lezing kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Na een korte introductie van de beide robots volgde een demonstratie van Biped. Daarbij werd duidelijk hoe de robotjes worden aangestuurd met korte, zelf-ontwikkelde Forth-opdrachten (woorden), die zelf weer uit andere eenvoudige Forth-opdrachten bestaan.
  2. De voordelen van Forth voor dit soort taken kwamen aan bod: het is interactief en bottom-up, zodat alle opdrachten, zowel op laag als op hoog niveau, gemakkelijk kunnen worden uitgeprobeerd en gecombineerd.
  3. De verschillen en gelijkenissen tussen de beide looprobots werden op een rijtje gezet.
  4. Vervolgens legde Willem uit hoe hij de diverse loopjes heeft bedacht en ontwikkeld.
  5. Omdat hij ontevreden was over de mechanische stevigheid en balans van het Hexapod-bouwpakket, is Willem begonnen met het zelf ontwerpen en bouwen van een verbeterde versie. Hij vertelde over de constructie daarvan en de gebruikte materialen.
  6. Daarna werd er gekeken naar de sensoren waarmee de robots zijn uitgerust, en vooral de sensoren die nog kunnen worden toegevoegd.
  7. De robots hebben niet direct "nuttige" toepassingen; ze zijn vooral geschikt om te experimenteren met allerlei bewegingen en te kijken welk gedrag er uit voorkomt.
  8. Tot slot werd Hexapod gedemonstreerd. Interessant was dat Hexapod ook het algoritme kon uitvoeren van de mier die door Gerard in Scratch was geprogrammeerd. Het gedrag was herkenbaar, maar kwam nog niet volledig uit de verf door de mechanische beperkingen van Hexapod. We kijken dan ook vol verwachting uit naar Hexapod 2.0 !

Willem bleek een enthousiaste spreker met een passie voor techniek en veel kennis van zaken. Het publiek, bestaande uit leden van de HCC-interessegroepen Robotica, Artificiële Intelligentie en Forth, was zeer geïnteresseerd. Willem was na afloop nog ruim een uur bezig met het te woord staan van diverse aanwezigen! Hij heeft de informatie uit zijn presentatie als PDF ter beschikking gesteld. Helaas bleken de opnames van de videowerkgroep te zijn mislukt; maar Willem heeft dezelfde lezing in oktober gegeven voor de HCC interessegroep programmeren, en daarbij is een nieuwe, en geslaagde, poging gedaan om alles vast te leggen.

Na de presentatie van Willem werd er nog een korte plenaire sessie gehouden, waarin de volgende onderwerpen ter sprake kwamen:


(GV 18 september 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 2 juli 2016

Vóór de plenaire sessie waren er weer verscheidene nuttige en interessante activiteiten. Zo hadden Peter en Gerard wat informeel bestuursoverleg; Gerard en Albert gingen verder met het doorgronden van de programmeertaal Occam; en Jan, Ben en Abraham waren druk in de weer bij Robotica. Tijdens de plenaire sessie zelf kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

Na de zomervakantie pakken we de draad weer op!
(GV 6 juli 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 4 juni 2016

In de plenaire sessie kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

Door afwezigheid van Peter moest de discussie over de ethische implicaties van AI, die als gevolg van het succes van deep learning weer zeer actueel worden, wederom uitgesteld worden. We hebben, naast het vervolg van alle lopende en bekende activiteiten en projecten, dus nog steeds iets om naar uit te kijken!
(GV 29 juni 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 7 mei 2016

Vóór het gezamenlijke gedeelte zijn Albert en Gerard bezig geweest met het verder verkennen van de programmeertaal Occam. Ze hebben hun programmaatje zodanig aangepast dat de beide op te tellen getallen nu door de gebruiker moeten worden ingevoerd. Via het Internet is dit getest op de transputer die bij Jan thuis stond aangesloten, en het bleek allemaal prima te werken!

Tijdens de plenaire sessie werden er weer diverse onderwerpen aangedragen:

Helaas namen deze onderwerpen zoveel tijd in beslag, dat de door Peter voorbereide en aangekondigde discussie over de ethische aspecten van zelflerende systemen niet meer aan bod kwam. U kunt er dus op rekenen dat dit onderwerp voor de juni-bijeenkomst met maximale prioriteit op de lijst staat…
(GV 1 juni 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 2 april 2016

De eerste drie kwartier van het plenaire gedeelte werden besteed aan de traditionele jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). Daarna kwamen er weer diverse onderwerpen aan bod:


(GV 22 april 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 5 maart 2016

Voorafgaand aan de plenaire sessie waren er twee belangrijke aktiviteiten:

Daarnaast kwamen in de plenaire sessie nog de volgende onderwerpen aan bod:
(GV 14 maart 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 13 februari 2016

Ook deze maand weer veel verschillende onderwerpen:


(GV 15 februari 2016)

Kort verslag van de bijeenkomst op 2 januari 2016

Op deze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod, voornamelijk in de vorm van mededelingen en tips:


(GV 3 februari 2016)

GV 08-01-2017


Terug naar de AIgg bijeenkomstenpagina